2013.08.09.
00:43

Írta: AlexMartin

A Vadkelet - Shumen II.

A város legnagyobb és legfőbb látványossága Shumennek a Bolgár Nép Nemzeti Panoptikuma. Egy hegy tetején áll a völgyben elterülő város mellett. Már 20-30 kilométerről kiszúrni. A néphit szerint Bulgária első királya (Nagy Simeon ha jól tudom) ott a hegy tetején vágta a földbe kardját és hirdette ki: Mától itt lesz Bulgária! A bolgárok igen erős nemzeti érzelmekkel és büszkeséggel rendelkeznek, úgyhogy ennek a momentumnak (roppant helyesen!) szenteltek egy irgalmatlanul nagy emlékművet.  A Panoptikum méretei lenyűgözőek és fantasztikus a látványa. Sajnos a lift, ami felvisz a tetején a kilátóba, már nem üzemel, mert nincs pénz a fenntartására. (Ismerős valahonnan?) Pedig az alant elterülő város pazar látványt nyújt. Magához az emlékműhöz, a múzeumhoz és körülötte a parkhoz egyébként ezeregyszáz – valahány lépcsőfok vezet fel a városból. A helyi sporttagozatos gimnáziumban napi rendszerességgel futtatják fel – le a diákokat.  (A lányokon látszik is rendesen az eredménye.) A parkot tavasztól-őszig megszállják esténként a Bambit szürcsölgető fiatalok és a grillező családok, kirándulók és az alkalmi vagy tartós szerelmesek. 

img402.jpg

Háttérben a Panoptikum a hegyen, elöl az őrült szomszéd párnagyűjteménye az erkély helyén

 

img230.jpg

A Panoptikum hátulról


img250.jpg

"Mától itt lesz Bulgária! "

 

img254.jpg

A Panoptikum belseje (Az ott a Henryk a maga 190 cm-es testmagasságával.)

 

img231_1.jpg

Shumen a Panoptikumból

 

A város másik nagy nevezetessége a néhai városromok a Római Birodalomból.  A kőtár egyébként a Panoptikum melletti hegyen található. Egész rendesen helyreállították a romokat, meg még mindig restaurálják, amennyire a pénzükből futja rá. Minden esetre lehet rohangálni, ki-bemászkálni a tornyokba, régi épületek maradványaiba.  Az kőtárban az állandó vitrines kiállításhoz minimum 20 éve nem nyúlt senki, ahogy az ilyen helyeken lenni szokott. Szerintem nagyon jópofa múzeum, mindenképpen érdemes meglátogatni.

IMG_6285.jpg

Utcarészlet az ókori Római Birodalomból

 

img266.jpg

Anya és lánya a kőtárban

 

Megnéztük még a mindig restaurálás alatt álló Tombul mecsetet (az állványok sem képesek elvenni a szépségét). Érdekes, hogy az amúgy máig szigorúan ortodox államban milyen erősek a mohamedán hitközösségek, és mennyire más a mecsetek világa, mint a keresztény templomoké.  Természetesen csak cipő nélkül léphettünk be, és vagy tilos volt fotózni, vagy vaku híján nem próbálkoztam.

És akkor jöjjön a város fő nevezetessége, a Posta Központ és Hotel, amit a köznép a Palamarka ( kuki hárombetűs változata) névvel illetett. Leginkább azért lett a város egyik alternatív látnivalója, mert harminc év alatt még nem készült el. Szerkezetkészen áll az épület a város közepén. Főleg hajléktalanok, graffitisek és huligánkodó fiatalok játszóháza napjainkban. Ennek ellenére a tervek valaha roppant impozánsak voltak, az épület méretei lenyűgözőek. Kár, hogy nem igazán úgy lett a főtér dísze, ahogy azt tervezték.

3.jpg

img265.jpg

IMG_6268.jpg

A főtér a szerkezetkész Postapalotával. Még hogy a négyes metró készült el lassan

Folytatás következik

Szólj hozzá!

Címkék: Bulgária Utazás Kelet-Európa Autóstopp Vadkelet túra Shumen

A bejegyzés trackback címe:

https://alexmartinphotography.blog.hu/api/trackback/id/tr305451301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása