2013.08.09.
00:43

Írta: AlexMartin

A Vadkelet - Shumen I.

A kelet-európai vendégszeretet fellegvárában ugyan lemaradtunk erről-arról, de nem a legfontosabbakról. Bejártuk a várost időben Római Birodalomtól a középkori virágzáson át a rendszerváltásig és az azóta tartó hanyatlásig. A nagy múltú város, aminek nagy jövőt kívánunk! Sok szép élmény és maratoni hosszúságú bejegyzés következik három részletben.

Shumen nagyjából kilencven kilométerre fekszik Várnától. Én személy szerint nem feltétlen nevezném tipikus turista célpontnak, bár több látnivaló is akad errefelé.

Vonattal utaztunk Várnáról Shumenbe. Henryk röhögött a szerelvények állapotán, én meg meghúztam a vállam és közöltem, hogy a Vasváros – Karakószörcsök Express másodosztálya pont ugyanígy néz ki. Lepattant, kicsit foltos, kicsit koszos, de elvisz Á-ból B-be. Krasi szegény szabadkozott, de igazából nem volt miért.  A hazájában látható eredmények folyamatai éppen zajlanak az én hazámban.  De lássuk inkább a látnivalókat és az élményeket.

1.jpg

Krasi kicsit fáradt, mert előző éjjel vonult át rajta a nyári influenza

5.jpg

Útközben egy vasútállomáson áthaladva

 

IMG_6257_1.jpg

Ipari kikötő, szintén út közben

 

Első állomásként megnéztük félig Madarát, ahol valaha újkőkorszaki település volt. Később erődítmény, remeték lakhelye, valamint itt látható a Madarai lovas domborműve. Hogy ne legyen szerencsénk, a kánikula ellen Krasi kívánt egy kis szász időjárást, ami bejött neki. Olyan felhőszakadást kaptunk a nyakunkba, hogy kénytelenek voltunk futásnak eredni és kocsiba pattanni. Így a  Madarai Lovas kimaradt az életünkből. Sajnos az eső aznapra elmosta a homokkő ösvények megmászásának esélyeit. (életveszélyesen csúszóssá váltak.) Ennél fogva kénytelenek voltunk tovább indulni.

img236.jpg

img223.jpg

Madara

 

img221.jpg

img220.jpg

Homokkőbe vájt lépcsők

 

img237.jpg

Bolgár hagyományőrző, kézműves és árus

img262.jpg

Felhők vihar után

 

A ruhaváltás után csereprogramként elvittek minket a nagyszülőkhöz, bemutattak a dédinek, megmutatták a parasztudvar, a „zájgot” ahol a rakiát főzik és lassan elnéptelenedő falut, ahonnan Krasi és családja származik. Láttuk még a falu szélén a világ legnagyobb „Béke (MIR)” graffitijének maradékát egy hegyoldalba bevágva valamint a kocsmánál a falu bolondját.

IMG_6264.jpg img261.jpg

A "zájg" és a "MIR" felirat

Ahogy barátosnénk mesélt, egy élő virágzó vidék jelent meg előttünk a kihalt romok helyén. Szinte láttuk az állatitató kutaknál játszó, pancsoló gyerekeket, a központi rakiafőzőben viccelődő, kóstolgató férfiakat és a nyüzsgő udvart az iskolában. Mára a Bulgáriára jellemző elvándorlás miatt a faluban alig maradtak fiatalok, gyerekek szinte egyáltalán nincsenek.  Az iskola bezárt, az ablakait bedeszkázták, és nem őrzi egyik politikus hozzátartozójának a biztonsági cége sem.  

img225.jpg

A falu néhai szeszfőzdéje

 

img259.jpg

Iskolába menet

 

img228.jpg

Tanári pihenősarok

img227.jpg

Iskolaablak deszkákkal

 

 

Folytatás következik.

Szólj hozzá!

Címkék: Bulgária Utazás Kelet-Európa Madara Autóstopp Vadkelet túra Shumen

A bejegyzés trackback címe:

https://alexmartinphotography.blog.hu/api/trackback/id/tr655414794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása